Szervre lokalizált, ill. lokálisan előrehaladott betegség

Ebben a stádiumban a betegség még nem terjedt a szervezet távoli részeire. Szervre lokalizált betegségnek hívjuk, amikor még nem haladta meg a prosztata határait. A lokálisan előrehaladott daganat már átlépte ezt a határt, de csak a prosztata közvetlen környezetét vagy a prosztatához tartozó nyirokcsomókat érinti. A szervre lokalizált és a lokálisan előrehaladott stádiumban a daganat meggyógyítható.

Előfordul ugyanakor, hogy a szervezetben már jelen vannak apró, nem kimutatható távoli gócok. Ilyenkor a gyógyulás esetleg átmeneti, és a betegség ismételten jelentkezik. Annak ellenére, hogy ilyen esetek előfordulhatnak, mindenképpen érdemes olyan kezelést választani, melynek célja a prosztatadaganat meggyógyítása.

Azokban az esetekben, amikor a daganat csak a prosztatát, vagy annak közvetlen környezetét érinti, a vizsgálati eredmények alapján meghatározhatjuk a daganat továbbterjedésének kockázatát. Alacsony, közepes és magas kockázatú (valamint lokálisan kiterjedt) betegségcsoportokat határozunk meg. A kockázatbecslésben figyelembe vesszük a PSA-értéket, a szövettani eredményt, valamint a daganat kiterjedését.

Minél magasabb a rizikó, annál rövidebb ideig várható, hogy kezelés nélkül a daganat nem okoz tüneteket és panaszokat. Másrészt nagyobb a kockázata annak is, hogy a daganat továbbterjed, és a szervezet más területein is megjelenik.

Alacsony kockázati csoportban ez a rizikó olyan alacsony, hogy érdemes a kezeléssel várni. Természetesen nem tudjuk, hogy mennyi ideig várakozhatunk kockázatmentesen, hiszen a kezelést még akkor el kell végezni, amikor a betegség még biztonságosan meggyógyítható.

Ehhez feltétlenül fontos, hogy az Ön állapotát nagyon szigorú szabályok szerint kövessük.

Kezelési lehetőségként a műtéti megoldás és a sugárkezelés különböző típusai egyaránt választhatóak.

Eredményesség tekintetében nem tudunk jelentős különbséget kimutatni a két kezelési módszer között.

A két kezelés viszont nem csak az elvégzés módjában, hanem a megterhelésben, a kezelés időtartamában, a felgyógyulásban, a szövődményekben és számtalan más módon különbözik egymástól.

Éppen ezért az optimális kezelés kiválasztásában figyelembe kell venni az Ön életkorát, alkatát, általános állapotát, terhelhetőségét, a korábbi műtéteket, esetleges sugárkezelést – valamint mindezek mellett az Ön véleményét is.

Általánosságban a fiatalabb, erőteljes, arányos testalkatú betegek esetén inkább a műtéti megoldás látszik előnyösnek. Ha Ön szervezetének más területén már kapott sugárkezelést, akkor az nem ismételhető, mert a sugárdózis összeadódik, így mindenképpen a műtéti megoldásban kell gondolkodni.

Idősebb, nehezen terhelhető, elhízott vagy hasi műtéten átesett betegeknél, sok kísérőbetegség esetén vagy véralvadás gátlásával járó kezelés mellett előnyösebbnek tűnik a sugárkezelés alkalmazása.

Ezt a sok-sok tényezőt együttesen a kezelőorvos és az orvosi bizottság fogja kiértékelni. Ez a tájékoztató segít átlátni a döntés folyamatát, de semmiképpen nem helyettesíti egy orvosi bizottság együttes szaktudását és szakmai tapasztalatát, valamint nem tartalmazza a részletes szakmai szabályokat és előírásokat!

Minden esetben kezelőorvosával beszélje meg az orvosi bizottság által javasolt kezelési tervet! Ha az Ön esetében hasonló eredményesség várható különböző kezelési módok mellett, akkor kezelőorvosa erről is részletesen tájékoztatni fogja, ill. a döntésben az Ön véleményét, kérését is figyelembe fogják venni!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!