Gyanútól a bizonyosságig

Az urológiai vizsgálat vagy a laboratóriumi vérvizsgálatok felvethetik daganat gyanúját, de a prosztatadaganatot bizonyítani csak a biopszia vagy más beavatkozás során nyert szövettani minta feldolgozásával lehet.

A szövettani minták feldolgozása időigényes, a mintavétel után 2-4 héttel várható eredmény. Az eredményt csak orvos közölheti Önnel, ezért feltétlen érdeklődjön kezelőorvosánál az eredmény felől!

Javasoljuk, hogy a konzultációra kísérővel érkezzen! Akár negatív, akár pozitív az eredmény, nagy segítség Önnek, ha nem egyedül hallgatja meg a további teendőket. Érdemes családtagot megkérni, de annak sincs akadálya, hogy egy bizalmas barátjával együtt érkezzen. Természetesen annak sincs akadálya, hogy kezelőorvosával csak Ön beszéljen, sőt hozzájárulása nélkül kezelőorvosa semmilyen Önnel kapcsolatos információt nem mond el másnak. Emiatt viszont nem lehetséges, hogy valaki más érkezzen az Ön leletéért.

Kezelőorvosa részletesen tájékoztatni fogja a szövettani eredményről, ill. a továbbiakban szükséges vizsgálatokról, teendőkről.

Mit tegyek, ha pozitív a szövettani eredmény, vagyis igazolja, hogy prosztatadaganatom van?

A prosztatadaganat rendkívül lassú lefolyású betegség, sok esetben maradéktalanul meggyógyítható, de mindenképpen hatékonyan kezelhető.

Mielőtt a kezelési lehetőségekről dönteni tudnánk, további részletes kivizsgálás szükséges.

A vizsgálatok eredményének birtokában orvosi bizottság dönt az Ön számára megfelelő kezelésről. Előfordulhat, hogy több kezelési lehetőség is választható. Kezelőorvosa részletesen ismertetni fogja a lehetőségeket, és a kezelési terv felállításában az Ön véleményét, választását is figyelembe fogják venni.

Mit tegyek, ha negatív a szövettani eredmény, vagyis nem találtak prosztatadaganatot?

Érdemes tudni, hogy a szövettani vizsgálat során csak az eltávolított kicsiny minták feldolgozása történik meg. Ez azt jelenti, hogy a negatív eredmény is csak annyit jelent, hogy az eltávolított mintákban nem volt daganat, de a betegséget teljes bizonyossággal kizárni nem lehet.

Nagyon fontos, hogy ilyenkor az urológiai ellenőrzés ne szakadjon meg, sőt gyakrabban (általában 3 havonta) kell kezelőorvosát felkeresnie!

A PSA-érték változásának megfigyelése is segít a prosztatadaganat gyanújának megerősítésében, ezért a vizsgálatot 3 havonta érdemes elvégezni. Különösen ilyenkor segíthetnek a kiegészítő laborvizsgálatok is. Ha úgy dönt, hogy nem finanszírozott vizsgálatot is igénybe vesz, feltétlen konzultáljon kezelőorvosával a rendelkezésre álló lehetőségekről, azok áráról, azok előnyeiről és korlátairól!

Ha a további vizsgálatok a prosztatadaganat gyanúját erősítik, a szövettani mintavétel ismétlése javasolt. Ha indokolt, akkor a biopszia során a korábbiaknál több (akár 20-24) minta is vehető. Ebben az esetben természetesen van lehetőség a beavatkozást teljes érzéstelenítésben, általában altatásban elvégezni. Ilyenkor magasabb a szövődmények előfordulásának esélye, de fontos tudni, hogy a súlyos szövődmények aránya még ebben az esetben is nagyon alacsony.

Elképzelhető, hogy a megalapozott gyanú ellenére nem sikerül kimutatni a daganatot, vagy ténylegesen nincs a prosztatában daganat. Mivel teljes bizonyossággal a jelenleg rendelkezésre álló vizsgálati módszerekkel a daganat jelenléte nem zárható ki, ill. daganat később is megjelenhet, a rendszeres urológiai ellenőrzés mindenképpen javasolt, és az Ön egészségének megőrzését segíti!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!