CT vizsgálat

Prosztatadaganatnál a CT vizsgálatot a szervezet egészének áttekintésére alkalmazzuk. A kismedence és környékének megítélésére a CT vizsgálat más vizsgálatoknál (MR, TRUS) kevésbé alkalmas. A nyirokcsomóáttéteknek sincs különleges képe, csupán a méretnövekedés alapján következtethetünk nyirokcsomókban megjelent áttétekre.

A CT vizsgálat a hagyományos röntgenvizsgálat továbbfejlesztett, számítógéppel kiértékelt változata. A görög „tomosz” szeletet jelent. A vizsgálat során a testrész egy szeletét világítjuk át röntgensugárzással különböző irányokból, majd a vizsgálatot a testrész minden egyes szeletén megismételjük. A kapott adatokból a számítógép a szeletek minden egyes pontjának sugárelnyelő képességét kiszámolja, és a szeletek képét rekonstruálja. A végeredmény egy szürkeárnyalatos kép, amelyen a különböző szervek és szövetek megjelennek, hiszen a sugárelnyelő képességük különböző. Sajnos a lágy szövetek sugárelnyelő képessége nagyon hasonló, ezért a képeket magas sugárelnyelő képességű kontrasztanyag beadásával javítani lehet. Fontos tudni, hogy a CT vizsgálat sugárterheléssel jár, ill. a veséken át kiválasztódó kontrasztanyag a veséket terheli. (A komputertomográfia (CT) kifejlesztéséért Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield orvosi Nobel-díjat kapott 1979-ben.)

Hogyan készüljünk a CT vizsgálatra?

Ha Ön cukorbetegség miatt gyógyszeres kezelésben részesül, már az előjegyzés során feltétlen tájékoztassa erről kezelőorvosát! A metformin tartalmú gyógyszerek szedését már 2 nappal a vizsgálat előtt abba kell hagyni, és szedésük csak a vizsgálat után 2 nappal kezdhető meg újra. A leggyakrabban alkalmazott metformin tartalmú gyógyszerek: Adimet, Avandamet, Competact, Eucreas, Gluformin, Janumet, Maformin, Meforal, Meglucon, Merckformin, Metfogamma, Metformin, Metrivin, Metwin, Normaglyc, Stadamet, Velmetia.

A modern jódtartalmú kontrasztanyagokat a szervezet jól tűri, az allergiás reakció nagyon ritka. Ennek ellenére tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban kontrasztanyag beadása során rosszul lett! Jelezze azt is, ha pajzsmirigybetegségben szenved!

Veseműködési zavar esetén a kontrasztanyag beadása a veseműködés további romlását okozhatja. Emiatt a vizsgálat előtti héten a veseműködést felmérő laborvizsgálatok elvégzése szükséges. Rossz vesefunkció esetén kontrasztanyag nem adható be. Csökkent vesefunkció esetén néhány napos infúziós hidratálás és acetilcystein (ACC) védelem mellett a vizsgálat elvégezhető.

A vizsgálat előtt 4-6 órával már ne étkezzen! Már a vizsgálat előtti napokban fogyasszon nagyon sok (legalább 2 liter) folyadékot, teát vagy szénsavmentes vizet. A folyadékfogyasztást csak a vizsgálat előtti két órában szükséges felfüggeszteni.

A korábbi eredményeket vagy CT, MR vizsgálatról készült felvételeket feltétlenül hozza magával!

Maga a vizsgálat általában rövid ideig (10-20 perc) tart. Kényelmes ruhában érkezzen, karja legyen szabadon hozzáférhető a kontrasztanyaghoz szükséges infúzió számára! Ügyeljen arra, hogy a vizsgálati területen lévő fémtárgyak megzavarhatják a vizsgálatot!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!