Csontscintigráfia, SPECT

A prosztatadaganat áttétei leggyakrabban a csontrendszerben jelennek meg. Ezek az áttétek fokozott csontátalakulást okoznak, melynek során a csont szerkezete megváltozik, és a csont törékennyé válik. A vizsgálatok azokat a gócokat mutatják ki a csontban, ahol fokozott az anyagcsere.

cof

A vizsgálatok során a szervezetbe sugárzó anyagot (izotópot) adunk be. Ez a sugárzó anyag olyan vegyülethez kötődik, melyet az átépülő csont felhasznál és szerkezetébe épít. A beadás után 3-4 órával a sugárzást ellenőrző gammakamerával a sugárzó anyagot halmozó gócok láthatóvá válnak.

Fontos tudni, hogy a vizsgálathoz sugárzó anyagot használunk, ami a beteg szervezetében a vizsgálat után is jelen van. A sugárzás azonban elenyésző, és folyamatosan csökken, 2-3 nap után még érzékeny módszerekkel sem mutatható ki. A beadott sugárzó anyag NEM jelent veszélyt a beteg környezetére, legfeljebb a vizsgálat után egy napig ne menjen terhes nőhöz vagy kisgyermekhez három méternél közelebb, hogy a fejlődő szervezetet még ennek a minimális kockázatnak se tegyük ki!

Hogyan készüljön a csontvizsgálatra?

A vizsgálat előtt bőséges folyadékfogyasztás javasolt, mert ez elősegíti a beadott anyag kiürülését. A vizsgálatra is hozzon magával legalább 1-1,5 liter folyadékot, melyet az injekció beadása után kell meginnia!

Érdemes felkészülni arra, hogy a vizsgálat az izotóp beadása után még órákat vesz igénybe, hiszen a beadott anyagot a csontoknak be is kell építenie. Ezt követően történik meg a képalkotás, ami mintegy 20 percig tart a kamera alatt.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!