A terápiás terv és annak korlátai

Sajnos még a legmodernebb vizsgálatoknak is vannak korlátai, ill. a daganat is folyamatosan változik, ezért teljes bizonyossággal nem tudjuk megjósolni egy adott kezelés eredményességét. Azt viszont tudjuk, hogy melyik kezelés segített a legtöbb betegnek a daganatos betegség egy bizonyos állapotában.

Minden kezelésnek lehetnek nemkívánatos következményei, szövődményei. Tudjuk, hogy ezek a szövődmények milyen arányban jelentkeznek (vagyis mekkora kockázatot jelentenek egy-egy betegre nézve), de nem tudjuk előre megmondani, hogy az Ön esetében a szövődmény vajon bekövetkezik, vagy a kezelés minden probléma nélkül megtörténik.

Mindig törekszünk a legpontosabb állapotfelmérés elvégzésére és az optimális kezelés kiválasztására. Sajnos a biológiában soha nincs száz százalék. Ezért ismernie kell a tervezett kezelés előnyeit, hátrányait, valamint a kezeléssel (ill. annak elmaradásával) járó kockázatot is.

Az is feltétlenül fontos, hogy az Ön folyamatos ellenőrzése megtörténjen, vagyis a tervezett kontrollvizsgálatokon megjelenjen, vagy ha váratlan esemény történik, haladéktalanul jelentkezzen. Ez elősegíti, hogy a kezelési tervet a betegség változásainak megfelelően módosítsuk, ill. a szövődmények, mellékhatások következményeit elkerüljük, vagy a lehető legnagyobb mértékben mérsékeljük.

A prosztatadaganat bizonyítását követően a legfontosabb kérdés a daganat kiterjedésének megítélése. Amennyiben a daganat csak a prosztatát, legfeljebb annak közvetlen környezetét érinti, úgy a daganat maradéktalanul meggyógyítható.

Amennyiben a daganat kiterjedt, nyirokcsomókat, csontokat, más szerveket is érint, akkor már nem lehetséges az összes góc maradéktalan eltávolítása a szervezetből. Ilyenkor olyan, egész szervezetet érintő (szisztémás) kezeléseket alkalmazunk, melyek a szervezet legtávolabbi pontjába is eljutnak, és lehetővé teszik a különböző távoli gócok hatékony kezelését.

A gyógyuláshoz vezető úton az orvos csak Önnel együtt tud előre haladni!

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!