Vizsgálatok

CT vizsgálat

Prosztatadaganatnál a CT vizsgálatot a szervezet egészének áttekintésére alkalmazzuk. A kismedence és környékének megítélésére a CT vizsgálat más vizsgálatoknál (MR, TRUS) kevésbé alkalmas. A nyirokcsomóáttéteknek sincs különleges képe, csupán a méretnövekedés alapján következtethetünk nyirokcsomókban megjelent áttétekre.

Bővebben

MR vizsgálat

Prosztatadaganat esetén az MR vizsgálat különösen alkalmas a prosztata környezetének és a kismedencének a vizsgálatára. Az ún. több paraméteres MR vizsgálat segíthet a daganat felismerésében, a prosztata körüli daganatos terjedés megítélésében, vagy része lehet az aktív követés alatt álló betegek kontrollvizsgálatának is.

Bővebben

Csontscintigráfia, SPECT

A prosztatadaganat áttétei leggyakrabban a csontrendszerben jelennek meg. Ezek az áttétek fokozott csontátalakulást okoznak, melynek során a csont szerkezete megváltozik, és a csont törékennyé válik. A vizsgálatok azokat a gócokat mutatják ki a csontban, ahol fokozott az anyagcsere.

Bővebben

Milyen vizsgálatok vannak még?

Az elmúlt években számtalan új képalkotó módszer jelent meg. A prosztatadaganat vizsgálatához legfontosabbak a Kolin-PET/CT, a Fluorid-PET/CT és a PSMA-PET/CT.

Bővebben