Gyógyszerek

A prosztatadaganat „hormonkezelése”

A prosztata működését és növekedését a férfi nemi hormonok segítik. Ha a szervezetben mesterségesen csökkentjük a férfi nemi hormonok szintjét, akkor a daganat növekedése is lelassul. Ez a daganat egyik legfontosabb kezelési lehetősége: az ún. androgén-deprivációs terápia (férfi nemi hormont csökkentő kezelés, röviden: ADT).

Bővebben

Új típusú hormonkezelések

Az elmúlt években számos új gyógyszer jelent meg, melyek mindegyike a férfi nemi hormonok szintjét csökkenti. A korábban alkalmazott gyógyszerekkel (ADT) szemben közös jellemzőjük, hogy többszörösen hatékonyak. Az ide tartozó gyógyszerek többsége majdnem teljesen meggátolja, hogy a nemi hormonok a prosztatasejtekhez kapcsolódjanak, és kifejtsék hatásukat. Más gyógyszerek a férfi nemi hormonk termelését gátolják, és így érnek el markáns tesztoszteron szint csökkenést. Ezek a készítmények előrehaladott prosztatadaganatos esetekben adhatók.

Bővebben

Kemoterápiás kezelések

A kemoterápiás gyógyszereket az előrehaladott (áttéteket adó) prosztatarák kezelésére használjuk. Bár a rendelkezésre álló kemoterápiás készítmények egymás után is hatékonyak a prosztatadaganat kezelésében, érdemes a kemoterápiás kezelések közé más hatásmechanizmusú gyógyszereket illeszteni.

Bővebben

Helyi sugárzással ható gyógyszer

Ez a készítmény csontáttéteket okozó prosztatadaganat kezelésre alkalmas. A csontokba épülve sugárzással fejti ki hatását. A nagy erejű részecskesugárzás a csontban lévő áttétes daganatos gócokat pusztítja, de rövid hatótávolsága miatt a környező szövetekre már nem ártalmas. Annak ellenére, hogy hatását csak a csontban lévő áttéteken fejti ki, nem csak a csontokkal kapcsolatos tüneteket javítja, hanem a kezelt betegek életét is meghosszabbítja. A rövid hatótávolság miatt a gyógyszer nem veszélyes a beteg környezetében élő személyekre.

Bővebben