Köszöntő

Orvosok, ápolók, betegek segítségével gyűjtöttünk össze olyan információkat, melyek segítenek eligazodni az orvostudomány kérdéseiben, és segítséget nyújtanak a betegeknek abban is, hogy hogyan küzdjenek meg a mindennapokban ezzel a súlyos betegséggel, vagy hogyan készüljenek fel a rájuk Váró váró vizsgálatokra, kezelésekre.

Tisztelt Látogató, kedves Betegünk!

A mai rohanó világban gyakran szembesülünk azzal, hogy miközben a modern orvostudomány a betegeknek egyre hatékonyabban tud segíteni, egyre kevesebb idő marad az orvos és a beteg találkozására. Egyre több vizsgálati lehetőség áll rendelkezésre, de ezeket sokszor speciális gépek végzik, az orvos jelen sincs a vizsgálatnál. Egyre több és bonyolultabb kezelési eljárás, gyógyszer is elérhető, de nincs idő mindent elmondani a vizsgálat alatt, csak az egyetlen, soron következő kezelés rövid ismertetésére van idő.

Egyetlenegy kezelés is rengeteg ismeretanyag. A sok kivizsgálás, a sok kezelési lehetőség, a rengeteg új információ mellett érthető, hogy a betegek elbizonytalanodnak, nem tudják, hogy a kezelés vajon segít-e nekik, vagy talán jobb lenne egy másikat választani. Vagy esetleg még egy további vizsgálat segítene? És miközben aggódnak a rájuk váró megpróbáltatások miatt, sokszor csak akkor jut eszükbe ezer meg ezer kérdés, amikor kijöttek az orvostól.

„Jaj, bárcsak ezt korábban elmondták volna nekem!” – halljuk sokszor, ha egy kicsit is több idő van arra, hogy egy betegséget, egy kezelést kicsit részletesebben átbeszéljünk.

Témánknak a prosztatadaganatot választottuk. A prosztatadaganat az egyik leggyakoribb daganat. Lefolyása lassú, ezért még azokban az esetekben is, ahol maradéktalanul nem gyógyítható meg, hosszú túlélés érhető el. Ez alatt az idő alatt a betegeknek meg kell tanulni együtt élni a betegséggel úgy, hogy az ne akadályozza őket, hanem teljes életet élhessenek.

A prosztatadaganat kezelése – nem túlzás ezt állítani – forradalmi változásokon esett át az elmúlt évtizedben. A rengeteg új ismeretanyag még a gyakorló orvosokat is kihívás elé állítja.

Ez a tájékoztató ezen próbál segíteni. Orvosok, ápolók, betegek segítségével gyűjtöttünk össze olyan információkat, melyek segítenek eligazodni az orvostudomány kérdéseiben, és segítséget nyújtanak a betegeknek abban is, hogy hogyan küzdjenek meg a mindennapokban ezzel a súlyos betegséggel, vagy hogyan készüljenek fel a rájuk Váró váró vizsgálatokra, kezelésekre.

Igyekeztünk a tájékoztató nyelvezetében minden orvosi szakkifejezést elkerülni, és az egyes témákat közérthető módon, ugyanakkor részletesen tárgyalni. Hogy könnyebben érthető és emészthető legyen, egyes helyeken egyszerűsítettünk, de törekedtünk arra, hogy a tájékoztató minden tekintetben megfeleljen az Európai Urológus Társaság által kiadott, ill. a magyar szakmai irányelveknek.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a tájékoztató semmilyen reklámot nem tartalmaz. Minden munkatársunk azon dolgozott, hogy személyes érdekeltségektől független, megbízható és hiteles információkat tudjunk nyújtani Önöknek.

Ez a tájékoztató elsősorban a betegeknek szól, de reméljük, hogy a családtagjaik és a téma iránt érdeklődők is hasznosnak találják majd.

Érdemes ezeket az oldalakat már az orvosi megbeszélés előtt átolvasni, mert – reményeink szerint – segít jobban megérteni az orvos által elmondottakat, segít célzott kérdéseket feltenni arról, ami nem egészen érthető. Az orvosi megbeszélés után is érdemes visszatérni ezekhez az oldalakhoz, mert egy-egy kérdésről részletesebb, széleskörűbb ismeretanyagot is találhatunk, mint ami egy rövid megbeszélésbe belefér.

Nagyon fontos! Ez a tájékoztató nem helyettesíti a SZEMÉLYES ORVOSI MEGBESZÉLÉST! Nincs két egyforma beteg, nincs két egyforma eset. Adhatunk részletes információkat, de azok akkor is általános információk maradnak, és ez nem elég ahhoz, hogy a kivizsgálás vagy a kezelés lépéseit meghatározzák.

Mindig forduljon kérdéseivel kezelőorvosához és az ápolószemélyzethez!

Jó egészséget és mielőbbi felgyógyulást kívánunk!

A szerkesztők