A HÓLYAGDAGANAT ELLEN

A BETEGSÉGTUDATOSSÁG JEGYÉBEN Hólyagdaganat-kampányt indít
az urodoki.hu

A hólyagrák veszélyeire hívja fel a figyelmet az urodoki.hu októberi kampánya. Ezen időszak alatt számos, a betegséghez kapcsolódó cikket fogunk megjelentetni az oldalon. Az írásokból egyebek mellett a kórkép rizikófaktorairól, tüneteiről és kezelési módszereiről is sok mindent megtudhat az olvasó.

Kezdeményezésünk célja, hogy tudatosítsuk: a hólyagdaganat súlyos betegség, amely korai stádiumában sokkal könnyebben gyógyítható, és így a meghatározott tünetek jelentkezésekor mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulnunk!

VIDEÓK

hólyagrák - mónika gyógyulása

Mónika története úgy kezdődött, hogy fáradtnak érezte magát, és ezért családorvoshoz fordult. Bár ez a tünet általános kimerültség jele is lehetett volna, a szakember Mónikát vér- és vizeletvizsgálatra küldte

BCG KEZELÉS MŰTÉT UTÁN

Utolsó hólyagdaganat-eltávolító műtétje után Mónika BCG- kezelést kapott, és a leletei ma már bizakodásra adnak okot.

János története a hólyagrákról

Négy évvel ezelőtt Jánost a háziorvosa elküldte szűrővizsgálatokra. Már a hasi ultrahang kimutatott a hólyagban egy gyanús eltérést.

Ha véres a vizelet...

És ismét egy Urodoki kampányfilm a véres vizelet fontosságáról!

Cisztoszkópia beteg szemmel

Amint az János elbeszéléséből kiderül, nem kell félni a cisztoszkópiától. Ha az asszisztens ügyesen dolgozik, ez a katéteres vizsgálat nem okoz különösebb kényelmetlenséget, és meglehetősen rövid.

HÓLYAGRÁK - Lóránd gyógyulása

Lóránd teljes húgyhólyagját, prosztatáját és húgycsövét is el kellett távolítani, ugyanis a férfi hólyagdaganatát csak nagyon előrehaladott stádiumban sikerült felismerni.

SZAKCIKKEK A TÉMÁBAN
ORVOS VÁLASZOL - HÓLYAGRÁK TÉMAKÖRBEN

Az októberi kampány ideje alatt, orvosaink válaszolnak a hólyagdaganattal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre! Tedd fel Te is a kérdésed!

Kedves József! A hydrokele, másnéven herevízsérv a here burkai között felszaporodott folyadék. Megszüntetése műtéttel történik, mely során a folyadékot, majd az azt határoló burkot eltávolítjuk, ezáltal megelőzve a kiújulást. A mellékhere kiszélesedését legtöbbször gyulladás okozza, mely antibiotikus és gyulladáscsökkentő terápia, jegelés és polcolás hatásra rendszerint javul. Sokszor éppen a gyulladás következtében alakul ki hydrokele. A mellékhere cysta többnyire jóindulatú elváltozás, mely kis méret esetén panaszt nem okoz. Az utóbbi két elváltozás esetén általában nem szükséges műtéti beavatkozás.

A hólyaghurutot a vizelet felszálló bakteriális fertőzése okozza. Ennek igazolása vizelet üledék és tenyésztéses vizsgálattal történik. A baktérium rendszerint a beteg saját bélflórájából származik, melyet alapvetően a szervezet védelme kordában tart. Amennyiben a baktériumok elszaporodnak a húgyhólyagban az gyulladást és vizelési panaszokat, olykor véres vizeletet okoz. Visszatérő fertőzés esetén urológiai vizsgálat javasolt a hajlamosító tényezők felderítése és eliminálása céljából. Ezek lehetnek anatómiai elváltozások, melyek a vizelet pangását okozzák, alacsony folyadékbevitel, a hüvely flórájának és savas pH-jának megváltozása, de időnként emésztő szervrendszeri elváltozások is okozhatják. Emiatt szükséges lehet nőgyógyászati és gasztroenterológiai kivizsgálás is. Léteznek olyan gyógyszerek melyek elölt baktériumot tartalmaznak, szedésükkel az immunrendszer védelme fokozható. Felfázáshoz hasonló panaszokat okozhat a húgyhólyag daganatos betegsége is. Amennyiben a tünetek nem szűnnek, különösképpen ha látható vérvizeléssel társulnak, a daganat kizárására részletes kivizsgálás szükséges. Bizonyos esetekben a panaszok hátterében nem igazolódik sem fertőzés, sem egyéb kórkép, ekkor szóba jön a húgyhólyag túlműködése vagy kismedencei fájdalom szindróma.

A leírtak szerint a daganat eddig nem adott áttétet, szervre lokalizáltnak nevezzük. Ebben az esetben lehetőség van kuratív (gyógyító) terápiára. Szóba jön a húgyhólyag eltávolítása (radikális cisztektómia), mely során a vizeletet úgynevezett sztómán keresztül a hasfalra vezetik ki vagy sugár- és kemoterápia kombinációjára. Ezek minden esetben személyre szabottan, a beteg általános állapota és betegsége függvényében kerülnek elbírálásra. A műtét előtt lehetőség van neoadjuváns kemoterápiára, mely megkisebbíti a daganatot, így javítva a műtét esélyeit.

Az inkontinencia több típusát különböztetjük meg, melyek akár kombinációban is előfordulhatnak, ennek függvényében a kezelés is több részből tevődik össze. Az izmok gyengesége miatt kialakuló inkontinenciát stressz inkontinenciának nevezzük. Ebben az esetben a vizeletvesztés főként erőlködés, köhögés, tüsszentés hatására lép fel. Kezelésében alapvető a megfelelően végzett gátizom torna, súlyosságától függően műtéti megoldás is szóba jön. A hólyag irritációja, érzékenysége miatt kialakuló inkontinenciát urge inkontinenciának nevezzük. Ebben az esetben a vizelet elfolyását gyakran hirtelen inger kíséri, felléphet gyakori vizelési inger is. Elsősorban gyógyszeres kezeléssel javítható az állapot. A gyakori vizelési inger hátterében számos elváltozás állhat, közöttük akár daganatos megbetegedés is, ezért mindenképp javaslom urológus felkeresését.

Kedves László! A porcelánfehér nyálkahártya egy ritka megbetegedés a laphám metaplázia típusos tünete. Ilyenkor a hólyag speciális felülete egy másik típusú nyálkahártyává, vagy akár bőrfelszínné alakul. Nem ismert, hogy mi okozza ezt a furcsa elváltozást, már gyógyult fertőzést vagy a hólyagfelszín folyamatos irritációját tartják a legvalószínűbb oknak. Maga az elváltozás nem daganat, sőt nem is daganatot megelőző állapot, néhányan mégis úgy tartják, hogy ilyen hólyagterületeken gyakrabban alakul ki daganat. Természetesen biztos véleményt pusztán a nyálkahártya színe alapján mondani nem lehet, a betegséget szövettani vizsgálattal lehet igazolni. Mivel az irritációt, amit a folyamat kiváltó okának tartanak, a beteg érzi, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy állandó vizelési inger esetén az urológiai vizsgálat elengedhetetlen!

A here érzékenysége előfordulhat kóros elváltozás nélkül is, ugyanakkor számos betegség is okozhatja. A bal oldali húzó jellegű fájdalom típusosan varicocele, azaz here visszértágulat jele, azonban vizsgálat nélkül, csupán a tünetek alapján nem lehet felállítani a diagnózist. Here fájdalmat okozhat még torzió, gyulladás, sérv vagy akár húgyúti kövesség okozta fájdalom is sugározhat a herébe. Amennyiben nem szűnik a fájdalom érdemes időpont kérést követően felkeresni a területi urológia szakrendelést. Ha a fájdalom kifejezetten erős, nem csillapodó vagy lázzal, súlyos rosszulléttel jár sürgősséggel keresse fel orvosát! A herék daganatos betegsége rendszerint fájdalmatlan, kemény, tapintható elváltozásként jelenik meg. Ennek kiszűrése érdekében javasolt havonta elvégezni a herék önvizsgálatát.

TÁMOGATÓINK
A Magyar Urológusok Társasága Ajánlásával!